کتاب حاضر متشکل از ترجمهٔ مجموعهای از مقالات منتخب در حوزهٔ میانرشتهای «ارتباطات سلامت» و حاصل فعالیت تعدادی از اعضای گروه علمی «ارتباطات سلامت و محیط زیست» در انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات است.
این گروه علمی ـ تخصصی در سال ۱۳۹۳ با اهداف ارتقای دانش و آگاهی علمی، توسعهٔ پژوهش و همچنین تولید منابع اعم از تألیف و ترجمه در حوزهٔ ارتباطات سلامت و ارتباطات محیط زیست راهاندازی شد. این گروه در کنار فعالیتهای علمیاش، مجموعهکتابهایی نیز منتشر میکند تا همزمان با تلاش در جهت راهاندازی رشتهٔ ارتباطات سلامت در مقاطع ارشد و دکترا، به تولید منابع مورد استفاده آن نیز بپردازد.
ارتباطات سلامت، مطالعه و کاربرد استراتژیهای ارتباطی جهت اطلاعرسانی و تأثیرگذاری بر هرگونه تصمیم فردی و اجتماعیای است که بر سلامت تأثیرگذار است. این حوزهٔ مطالعاتی، زمینهٔ پیوند علم ارتباطات و علوم پزشکی و سلامت را برقرار میکند.
در مجموعهٔ حاضر، پنج متن یا مقالهٔ منتخب حوزهٔ ارتباطات سلامت عرضه شده است.
فصل اول به معرفی ارتباطات سلامت اختصاص دارد که طی آن خواننده با ضرورت محوریت ارتباطات و نقش آن در سلامت و بهداشت افراد و جامعه، سازمانبندی رشتهٔ ارتباطات سلامت، ابعاد ارتباطات سلامت، نظریههای متنوع سطح فردی ارتباطات سلامت …و درنهایت چالشها و چشمانداز توسعهٔ ارتباطات سلامت آشنا میشود.
در فصل دوم، سوابق مطالعات و پژوهشها در حوزهٔ ارتباطات سلامت در آسیا (در سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۳) ارائه شده است.
فصل سوم به یکی از پرکاربردترین اقدامات و کاربردهای حوزهٔ ارتباطات سلامت یعنی کمپینهای ارتباطات سلامت و پیشرفتهای آن در سطح کشورهای درحال توسعه پرداخته است.
در فصل چهارم نیز به نقش و اهمیت رادیو بهعنوان رسانهای سنتی که میتواند در زمینهٔ مهمترین اولویتهای بهداشتی در عصر حاضر، یعنی عفونت اچآیوی/ایدز، تأثیرگذار باشد پرداخته شده است.
درنهایت در فصل پنجم، با تأکید بر ابعاد اجتماعی و تعیینکنندگان اجتماعی سلامت، مشخصاً اهمیت سرمایهٔ اجتماعی در کمپینهای ارتباطات سلامت به بحث گذاشته شدهاست، چراکه پژوهشگران ارتباطات سلامت اخیرا نقش سرمایهٔ اجتماعی را در تعیین میزان موفقیت کمپینهای ارتباطات سلامت بهویژه کمپینهای مبارزه با مواد مخدر، بیش از پیش دریافتهاند.