یکی از مواردی که در بیش از بیست سال سابقه کار پرستاری با آن مواجه بوده ام بلع جسم خارجی توسط کودکان می باشد که می تواند بسیار خطر ناک باشد .
در کودکان برعکس بزرگسالان بلع جسم خارجی اکثرا به طور غیر عمد اتفاق می افتد که در اکثر موارد بر اساس غفلت خانواده ها باعث شده است. کودکان بعد از ۸ تا ۹ ماهگی اجسام مختلف را داخل دهان می گذارند که گاهی این جسم خارجی که داخل دهان می باشد بلعیده می شود .
بخش عمده اجسام بلعیده شده توسط کودکان عبارتند از:
- سکه
- باطری دیسکی
- سنجاق قفلی
- سوزن و سوزن ته گرد
- تکه های کوچک اسباب بازی
- پلاستیک ، آلومینیوم و تکه های ظروف یک بار مصرف مواد غذایی
- تکه های گوشت یا غذا و میوه
- آهن ربا
- میخ و پیچ
- کلید
- مداد پاک کن
- دکمه
- و هر جسم کوچک که در دسترس کودک باشد.
شایع ترین جسم خارجی که توسط کودکان بلع می شود سکه است و شاید بتوان گفت که خطر ناکترین جسم خارجی ، بلع باطری دیسکی یا همان باطری ساعت است، چرا که می تواند در طی ۴ ساعت منجر به پارگی مری کودک شود.
به خانواده ها توصیه می شود که این اجسام را در دسترس کودکان قرار نداده و اگر اسباب بازی دارای باطری دیسکی است آن را از اسباب بازی خارج نمایند و بالاخص اسباب بازی هایی که دارای قسمت های کوچک می باشد که از هم جدا می شود این اسباب بازی ها خطر بزرگی برای این کودکان محسوب می شوند.
در صورتی که هر گونه جسم خارجی توسط کودک شما بلعیده شد توصیه می شود از دستکاری دهان و حلق کودک پرهیز کرده و هر چه سریعا به اورژانس بیمارستان منتقل نمایند در صورتی که بیمارستانی دارای اورژانس و بخش گوش حلق بینی باشد آن بیمارستان از لحاظ فوریت دارای اهمیت بیشتری می باشد.
در بیمارستان بعد از گرفتن رادیوگرافی ساده گردن و شکم بر حسب نوع جسم خورده شده، محل آن، وجود علایم همراه، تحت آندوسکوپی اورژانس یا غیر اورژانس قرار می گیرند. در اکثر موارد نیاز به انجام آندوسکوپی و خروج جسم خارجی می باشد.
- بلع جسم خارجی
- بلع جسم خارجی
- بلع جسم خارجی
- بلع جسم خارجی
احمد عامری
کارشناس ارتباطات سلامت